Handleiding buttonmachine

* Al prints (papiertjes) gemaakt? Dan kan je verder met onderstaande handleiding:

Met deze toestellen kan je alle soorten buttons maken in 2 drukken.

Om te starten zet je de rode hendel omhoog. Zo kan de basis met de onderste 2 matrijzen (1,2)

draaien. Opgelet: Bij een nieuw ingevet toestel kan deze basis wat vast zitten aan de bodemplaat.

Neem dan de matrijs vast en trek ze heel gelijkmatig naar boven. De basis laat dan even later los van de bodemplaat.


 

 

* STAP 1: Opbouw voorkant (matrijs 1)

Hier leg je alle onderdelen van de voorkant in:

 1. Bol blikje voorkant (met de scherpe kant naar onder, bolle naar boven)
 2. Gesneden papiertje (met tekst of afbeelding horizontaal voor je)
 3. Plastic folie (Mylar)

Draai matrijs 1 onder de drukker (hangende matrijs) en druk de rode hendel helemaal naar beneden

in één rustige gelijkmatige beweging. Zet de rode hendel dan terug naar boven. De onderdelen

blijven in de bovenste drukker zitten. Matrijs 2 staat intussen naar je toe gericht.

(De button voorkant (en opbouw) is steeds hetzelfde voor speld, magneet, sleutelhanger, spiegel, opener, flatback, ...)

 

* STAP 2: Opbouw achterzijde (matrijs 2)

Hier komen alle onderdelen voor de achterkant (zie verder: opbouw varianten) in.

Als matrijs 2 gevuld is draai je deze terug onder de drukker. Druk de hendel weer met een rustige gelijkmatige beweging helemaal tot beneden. Zo pers je alle onderdelen samen. Haal de hendel weer naar boven en je button is klaar!

Om sneller te werken laat je de afgewerkte button in matrijs 2 nog even liggen.

Matrijs 1 staat immers naar je gekeerd. Leg hier dus meteen terug onderdelen in, draai en druk (=stap 1).

Neem dan de afgewerkte button eruit en werk meteen stap 2 af.

 

Opbouw varianten (stap 2)

Spelden, magneten, sleutelhangers, openers, spiegels, flatbacks, ...

Van al deze achterzijdes leg je steeds de zichtkant naar onder gericht in de matrijs.

 

 • Speld: Leg de speldachterkant met de prikzijde naar onder gericht. Om de afbeelding recht op de speld te krijgen leg je de speld horizontaal met het rechthoekje naar rechts en het cirkeltje naar links. Zo gaat nadien de button in de juiste richting open.

 • Speld 25mm (1 inch): Leg het ringetje met vlakke zijde naar onder en de opstaande scherpe rand naar boven. Druk alles samen, nadien moet de speld er nog in. Iedereen heeft zijn eigen techniek voor de speldjes er vlot in te steken. Het belangrijkste is dat je de speld niet buigt. Dan gaat de spanning er af en zal deze los zitten achter de ring. Onze manier is de speld vastnemen zodat de halve boog naar rechts staat en van onder gesloten is. De zijde die dan het meest van je verwijderd staat steek je eerst onder het ringetje in de button. Dan plaats je de duim op de button rechts zodat de rechterboog van het speldje niet buiten het ringetje van de button kan komen na de volgende stap. Met je andere duim duw je dan gewoon zachtjes het onderste hoekje tot net achter het ringetje. De speld springt dan perfect op zijn plaats.

 • Magneet: Leg de magneetachterzijde met de vlakke zijde naar onder gericht. De opstaande randen naar boven gericht.

 • Magneet (zelfklevend) (75mm): Plaats de vlakke achterzijde naar onder, opstaande rand naar boven. Pers het geheel samen. Nadien de zelfklevende magneet mooi centraal bevestigen. Het is ook mogelijk deze zelfklevende achterzijdes vooraf te kleven en dan het geheel in het toestel te verwerken.

 • Sleutelhangers 32 / 38mm: Plaats de ring (of blikken plaatje met uitsparing) met de opstaande rand naar boven. De vlakkere zijde naar onder gericht. Nu druk je reeds deze onderdelen samen. Nadien steek je het zwarte kunststof element (versa-back) in de achterzijde. Draai er een beetje mee zodat alle weerhaken goed achter de randen klemmen. Het sleutelhangergedeelte klik je tenslotte op het zwarte oogje. Klaar!

 • Sleutelhangers 44 / 56mm: Plaats de vlakke achterzijde naar onder, opstaande rand naar boven. Pers het geheel samen. Nadien steek je de 'snake chain' met weerhaak in het voorziene gleufje van de achterzijde.

 • Opener: De opener leg je met de bolle zijde (waar 'bottle opener' op staat) naar onder gericht. Na het samenpersen van de onderdelen kan je de splitring nog bevestigen door de 2 voorziene gaatjes.

 • Magnetische opener: De magnetische opener leg je met de vlakke zijde en de magneet naar onder gericht in de matrijs.

 • Spiegel: Leg de ring met de opstaande, scherpe kant naar boven in de matrijs. In die ring leg je de spiegel met de spiegelzijde naar onder. Op de spiegel leg je tenslotte centraal het kartonnetje. Dit zorgt er voor dat de spiegels stevig zitten en niet rammelen.

 • Flatback: Leg eerst de 'insert' (vlak metalen plaatje met groef aan zijkant) in matrijs 2. De vlakke zijde zonder groef naar onder. Dan leg je de zwarte kunststof flatback erop. Druk het geheel samen. De insert blijft steeds liggen in de matrijs. Tenslotte kan je nog een keer deze button in matrijs 1 leggen en drukken voor een extra vlak gesloten resultaat.  

 

Tips:

* Papier: gebruik kwaliteitsvol printerpapier van 90 tot 120g. Zwaarder papier is mogelijk maar snijden en buttons maken wordt dan ook zwaarder, de randen van de buttons worden ook wat ruwer omdat er meer materiaal op dezelfde plek wordt samengeperst.

* Opgelet voor dubbele onderdelen. Vooral blikken voorkanten en ringen kruipen in elkaar. Laat ze eens vallen op tafel en ze springen vaak los.

* Folie: Probeer de folie zo veel mogelijk in de verpakking te laten. Laat wat je gebruikt zo veel mogelijk op een mooi stapeltje liggen. Zo trekt de folie zo weinig mogelijk vuil en stof aan.

 
Download hier deze buttonmachine handleiding in pdf-formaat. (Nederlands)

Download hier deze buttonmachine handleiding in pdf-formaat. (Engels)