FAQ

 

 

Mylar Folie zit niet strak rond de buttons of buttons komen los?

*Wat?* Als de folie niet strak om de rand van de buttons zit is dat vaak door een van onderstaande oorzaken. Mylar folie en papier moeten erg soepel kunnen bewegen in de matrijzen. Anders wrijven ze onderling te sterk waardoor luchtbellen op de rand van de buttons ontstaan. In extreme gevallen hangt de folie zelfs los of komt de button uit elkaar.

 

*1: ruwe buttonmatrijzen* Voor een perfecte werking moeten de 3 matrijzen (2 onder, 1 boven) erg proper zijn en volledig vrij van oneffenheden of kleverige stoflaagjes. Je kan de matrijzen reinigen door ze krachtig proper te wrijven met huishoudrol of een katoenen doek. Doe dit tot ze werkelijk weer blinken en glanzen!

Vooral de schuine binnenrand van matrijs 2 is erg belangrijk! Je moet deze oppervlakken ook een beetje smeren met een superglad zuiver siliconevet. Wees hier zuinig mee en wrijf de matrijzen nadien weer lichtjes op zodat er geen resten op papier en folie blijven hangen. Je matrijzen zijn nu weer soepel en glad. Herhaal per ca. 500 buttons.

 

 *2: zware/donkere bedrukking* Bij sommige papiersoorten met bedrukking (meestal laserprints met een donkere of volle kleur) tot op de rand van het gesneden papiertje krijg je te veel wrijving tussen papier en folie. Dit is microscopisch en niet te voelen. Je prints mogen nochtans erg glad lijken. Als je blanco papiertjes zonder enige bedrukking test, merk je dat de folie wel strak sluit. (als punt 1* hierboven in orde is)

De wrijving zit vooral op de buitenste rand, waar het papier in de buttonachterzijde verdwijnt. De oplossing is de bedrukking te beperken tot de zichtbare zone van een afgewerkte button (tot de rand waar het papier naar binnen tussen de blikjes verdwijnt). Aan de achterzijde van de afgewerkte button zal je dus een zo klein mogelijk wit randje zien. Maar dus niet zichtbaar in gebruik.

button printzone beperken

Bovenstaande afbeelding maakt dit duidelijk. De buitenste cirkel is je dun afgedrukte snijcirkel. Dan volgt er een witte onbedrukte rand om de wrijving te vermijden. De centrale cirkel met kruis is de voorzijde (button formaat) van je buttons. Wat daarbuiten ligt is de zichtbare zijkant van de buttons die doorloopt tot de witte zone waar de zijkant in de achterzijde verdwijnt.


Voor alle formaten is deze witte rand iets anders (en de kleine formaten hebben er geen last van):
38mm > totale diameter van zichtbare zone tot witte rand: ca. 40,50mm
44mm > totale diameter van zichtbare zone tot witte rand: ca. 46,50mm
56mm > totale diameter van zichtbare zone tot witte rand: ca. 59,00mm
75mm > totale diameter van zichtbare zone tot witte rand: ca. 79,90mm


Tenslotte, de bedrukking beperken tot aan deze rand is steeds aangewezen om extra gave gladde randen te verkrijgen (en inkt te besparen).